Gebruik van kleuren

Gebruik van kleuren

Gebruik Color Wheel

Een Color Wheel is goed te gebruiken voor de (uiteindelijke) kleurbepaling. Het is een handig hulpmiddel voor het plannen en kiezen van mooie nail art creaties, websites en natuurlijk veel meer.
Door de schijf te draaien wordt bijvoorbeeld zichtbaar welke kleuren je moet gebruiken om tot de nieuwe kleur te komen.

Op de voorzijde van het Color Wheel zie je welke kleuren je verkrijgt door het mengen van kleuren. Dus wanneer de kleur geel bovenaan staat en je draait de schijf zodat ‘adding blue’ erbij komt te staan dan zie je dat de kleur groen verkregen wordt.

Op de achterzijde zie je de ‘tint’, ‘tone’ en ‘shade’ effecten. De ‘tint’ krijg je door de kleur met wit te mengen, de ‘tone’ door de kleur met grijs te mengen en ‘shade’ door de kleur met zwart te mengen. De pure kleur staat altijd bovenaan.

Complementaire kleuren

Als je de kleurencirkel bekijkt zie je dat de kleur rood tegenover groen staat. Kleuren die direct tegenover elkaar staan noemen we ‘complementaire kleuren’. Deze worden gebruikt om elkaar te versterken en door het contrast tussen de kleuren komen ze zo dynamisch en levendig mogelijk naar voren.

Analoge kleuren

De kleuren die op de kleurencirkel naast elkaar staan, noemen we ‘analoge kleuren’. Dit zijn bijvoorbeeld rood en oranje, blauw en groen of roze en paars. Deze kleuren contrasteren elkaar niet en kunnen worden gebruikt om rust uit te drukken. De kijker voelt zich bij het zien van analoge kleuren kalm en op zijn gemak.

Terug naar de startpagina