Enschede stad van de toekomst?

Enschede stad van de toekomst?

Enschede is de plek voor Technologie, Innovatie en Creativiteit. Op alle mogelijke vlakken die je je kunt bedenken. Niets is deze stad te gek als het gaat om bijzondere uitvindingen, gave projecten, baanbrekende onderzoeken en wereldwijde toepassingen. Ik ben op onderzoek uitgegaan en heb een aantal van die technologische en innovatieve feiten, weetjes en andere nieuwtjes verzameld. 

Home is where the WIFI is
Iets waar je misschien zonder zou willen kunnen, maar niet meer weg te denken is uit ons leven: wifi. Een fantastische uitvinding van eigen bodem en zelfs met een Enschedees tintje. Weinig mensen weten namelijk dat de oorsprong van wifi ligt bij een UT-alumnus: Cees Links. Na een studie Elektrotechniek en master Toegepaste Wiskunde gaf Cees leiding aan een team dat werkte aan een draadloze verbinding van computers met een netwerk. Tadaa, in 1988 was de technologie van wifi uitgevonden.

photo ‘Port Area’ of ​​Enschede @ Adri Ekker

photo ‘football stadium FC Twente’ of ​​Enschede @ Andre van der Molen

Toch duurde het nog lang voordat wifi overal beschikbaar was. Het werd pas een wereldwijn fenomeen toen Cees Links in gesprek ging met Steve Jobs en Apple het implementeerde bij hun computers. Cees Links ontving in 2017 de Golden Mousetrap Lifetime Achievement Award.

foto ICT gebouw @ Henk Snuverink

Werken aan de wereld van morgen
In de jaren dat ik elke dag op de campus van Universiteit Twente rondliep, besefte ik eigenlijk niet wat voor een bijzondere plek die campus eigenlijk is. De universiteit is namelijk niet alleen maar bezig met het opleiden van de volgende generatie. Nee, op de campus van de Enschedese universiteit zijn ze ook non-stop bezig met ontwikkeling. Honderden onderzoekers zijn daar elke dag bezig om oplossingen te bedenken en te ontwikkelen voor wereldwijde vraagstukken.

Op de campus vind je eersteklas onderzoeksinstituten gericht op nanotechnologie (hieronder meer), ICT, biomedische technologie en technische geneeskunde, governance & gedragswetenschappen, engineering en geo-informatie wetenschappen en aardobservatie. Wist jij dat je al deze onderzoeksinstituten op de campus kon vinden? Ik had geen idee! De universiteit is daarom een echte goudmijn als het gaat om technologie en innovatie.

foto Nanolab Universiteit Twente

Nanotechnologie op het hoogste niveau
Het grote rode gebouw op de campus van Universiteit Twente is voor iedereen die wel eens op de campus is geweest niet onbekend. Dit grote rode gebouw is het Mesa+ Nanolab, een van de meest geavanceerde nanotechnologie onderzoeksinstituten ter wereld voor onderzoek op nanoschaal. Ruim 500 onderzoekers werken hier samen aan cutting-edge onderzoek op het hoogste niveau.

Natuurkunde, elektrotechniek, scheikunde en wiskunde komen hier samen in allerlei onderzoeken en projecten, waar alles draait om stabiliteit, beheersing en veiligheid. Een nanometer is namelijk één miljardste deel van een meter, mega mega klein dus. Een haast onvoorstelbare kleine schaal dus. Waar je aan moet denken? Chips om elektrische activiteit in breincellen te meten of onderzoek naar de opslag van (duurzame) energie. Nanotechnologie wordt niet voor niets de technologie van de toekomst genoemd!

Bronvermelding: UT/ Gemeente Enschede
https://www.enschede.nl/internationale-samenwerking


Terug naar de startpagina