Een foto ETTR belichten 

Als je een foto maakt zal de camera zo belichten dat je foto in het meetgebied een gemiddelde pixel-helderheid krijgt van 50% (18%) grijs (middengrijs). ETTR betekent Exposure To The Right of wel “belichten op rechts in de histogram”. Dat is het dermate belichten dat de curve in de histogram tegen de rechter rand van de histogram aan zit en deze net niet raakt. Raakt de curve de rechter rand wel veroorzaakt dat clipping. Dan houdt je een wit uitgebeten vlak over waar geen enkel detail of tonaliteit meer in zit. Dat kun je doen door eerst met je camera te meten en die waarden manueel in te stellen. Dan maak je een foto en kijk achteraf naar de histogram op je camera. Als die in het midden zit kun je langer gaan belichten tot je net de rechter rand van de histogram raakt. Dan zet je de sluitertijd 1/3e of 2/3e stops terug, naar gelang noodzakelijk is, en heb je een ETTR foto gemaakt. Andere technieken zijn het gebruik van een witkaart of een externe spotmeter.


Een foto maken voor ETTR

Een ETTR foto kun je maken in elke stand: diafragmavoorkeuze, sluitertijdvoorkeuze, automatisch of handmatig. Je kunt het best in raw fotograferen om technisch het maximale uit je foto te halen. Tijdens het maken van de foto zorg je ervoor dat er zoveel mogelijk licht op het sensoroppervlak verzameld wordt. Dit doe je door het verhogen van de sluitertijd of het vergroten van het diafragma. Eventueel kun je ook nog licht aan de scene toevoegen om ETTR te bereiken. Als je beperkt wordt in de maximale sluitertijd door bewegende beelden of het diafragma staat al maximaal open dan kun je ook de ISO waarde verhogen om ETTR te bereiken. Ga echter niet verder dan de ISO invariantie drempel van jouw camera. Begin dus altijd met de base-ISO waarde van jouw camera. Dat is meestal ISO 100 of ISO 200. De foto die je maakt met ETTR zal veel te licht zijn, dat corrigeer je achteraf in de RAW converter of een ander bewerkingsprogramma.


Een foto maken voor ETTR
Methode met het histogram

Als je in een foto maakt zal de camera zo belichten dat je foto in het meetgebied een gemiddelde pixel-helderheid krijgt van 50% grijs (middengrijs). ETTR betekent dat je overbelicht ten opzichte van de standaard belichting. Dit kun je doen door bijvoorbeeld de belichtingscompensatie functie te gebruiken met +1. Op deze manier schuift het histogram wat naar rechts. De truc is om dit zo ver te doen tot de hooglichten net niet verzadigd raken. Om te controleren of je geen clipping krijgt kun je live-view met een live histogram gebruiken of steeds na het maken van een proeffoto het histogram bekijken. Veel camera’s hebben ook waarschuwingen voor schaduw- of hooglicht verzadiging.

Een foto maken voor ETTR
Methode spotmeting op lichtste delen

Zet de camera op spotmeting en in diafragma- of sluitertijdmodus. Richt dan het meetpunt op het meest heldere punt van je scene. Als je nu de ontspanknop half indrukt zie je de voorgestelde belichting in je zoeker. Tip: de exposure-lock knop kan hier ook erg handig zijn. Als je nu een foto zou maken, zou het meest heldere stuk van je foto grijs worden afgebeeld. Afhankelijk van je camera tel je hier bijvoorbeeld 3 stops bij op zodat de witte delen zo ver mogelijk naar rechts in het histogram schuiven. Dit kun je doen door belichtingscompensatie te gebruiken van +3 of handmatig drie stops overbelichten.


Een foto maken voor ETTR
Methode Magic Lantern

Als je een Canon camera hebt kun je ook de ETTR functie van Magic Lantern proberen. In liveview zal Magic Lantern automatisch een ETTR gebaseerde belichting proberen te verkrijgen. Als je niet in liveview werkt moet je twee foto’s maken. De eerste wordt door Magic Lantern gebruikt om te bepalen wat de belichting moet gaan worden. De tweede foto wordt de ETTR-belichte foto. Hopelijk komt er ooit nog een camera waar je ook ETTR als belichtingsmethode kunt kiezen.


Terug naar de startpagina