Macro Natuurfotografie

Zaterdag 12 november
MACRO NATUURFOTOGRAFIE
in het Arboretum Poortbulten, De Lutte

 1. Licht
  De grauwe dagen in de herfst geven vaak een perfect licht om te fotograferen.
  Harde zonlicht geeft vaak voor te grote contrasten in de foto. Waardoor die mooie herfstkleuren niet goed tot hun recht komen. Ga dus op pad met bewolkt weer.
 1. Details
  Het bos is vaak druk, probeer rust te creërende in de foto, let op details. Neem dan ook je telelens of macrolens mee voor unieke beelden van paddenstoelen, spinnen, mos, hangende bladeren, kastanjes enzovoort.
 1. Statief
  Voor langere sluitertijden is een statief dus essentieel ivm te donker bos.
  Bij mist is een statief ook handig.
 1. Nabewerking
  Het is begrijpelijk dat je de kleuren extra wilt benadrukken. Maar het moet niet te fel worden. Als rood intens genoeg is, moet je stoppen. De rest van de kleuren zijn meestal dan ook goed.
 1. Scherpstellen
  Mist is een veelvoorkomend weertype tijdens de herfst en prachtig om te fotograferen. Omdat je weinig contrast hebt in de mist, heeft je autofocus soms moeite. Kom dan iets dichterbij of zet het scherpstellen op handmatig.
 1. Sluitertijd
  Experimenteer met vallende bladeren. Wacht op de wind of laat iemand anders de bladeren gooien en leg dit vast. Je kunt met lange sluitertijd beweging in de blaadjes vast leggen of juist met een hele korte sluitertijd ze bevriezen in de lucht.
 1. Polarisatiefilter
  Door een polarisatiefilter te gebruiken worden de prachtige herfstkleuren nog levendiger. De mooie rode, gele en bruine tinten gaan nog meer spreken.
 1. Bescherming regen
  Neem daarom een plastic tas of vuilniszak mee en leg die op de grond als je vanuit een laag standpunt gaat fotograferen. Zo wordt je broek niet vies en heb je toch een mooie foto.
 1. Dauwdruppels
  In de vroege ochtend vind je dauwdruppels op het gras, bladeren of bloemen. Probeer deze te fotograferen. Je kunt heel goed inzoomen om alleen de druppel in beeld te krijgen en de achtergrond vaag. Of zoom uit en laat zo’n kleine druppel in een grote omgeving zien. Ben je te laat opgestaan voor de dauw? Geen zorgen, neem een plantenspuit mee.
 1. Witbalans
  Zet je witbalans op bewolkt. Hierdoor komen de gele kleuren beter uit. Doe dit alleen niet als er blauwe lucht op de foto komt. Die wordt dan ook geel.